15. новембар 2023.

Одржана Девета RSNOG конференција

Група мрежних оператора Србије одржала је 9. новембра 2023. у Београду своју девету годишњу конференцију, уз учешће бројних домаћих и страних стручњака из домена мрежних комуникација, информационе инфраструктуре, мултимедијалних сервиса, сајбер безбедности, подршке пословним операцијама и других. Одржавање овогодишње конференције подржали су покровитељи РНИДС и SOX, спонзори Team Cymru, Flexoptix, RIPE NCC и PULSEC, као и пријатељи Unicom Telecom, Зелендата центар и Орион Телеком.

Након поздравне речи Жарка Kецића, руководиоца Сектора за ИKТ услуге у Фондацији Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), покровитеља догађаја, скупу се обратио Andronikos Kyriakou из компаније Whalebone. Он је присутнима пружио детаљан приказ развоја глобалних и европских иницијатива за побољшање безбедности DNS-а, који лежи у основи великог броја интернет сервиса које сви свакодневно користимо – од приступања wеб сајтовима, размени е-поште, до коришћења различитих мобилних апликација.

Да је управо тема безбедности у фокусу стручне заједнице потврдио је и Ненад Kрајновић, технички директор SOX-а (Serbia Open eXchange), одржавши презентацију о проблемима са усмеравањем интернет садржаја између домаћих оператора и са међународним интернет мрежама.

Душан Стојичевић и Драган Јеремић из Управног одбора РНИДС-а представили су идеју и покренули дискусију са присутнима о предностима, манама и изводивости покретања националног DNS ризолвера, који би требало да повећа отпорност домаћег интернета на прекиде условљене хакерским нападима. Johan ter Beest из IPE NCC говорио о новинама које ће ускоро бити представљене у Атлас платформи – глобалној мрежи сонди за мерење интернет саобраћаја и дијагностику проблема у интернет мрежама.

Гледање спортских и других догађаја уживо представља велики изазов за операторе, будући да они драматично повећавају мрежни саобраћај и врше оптерећење на њихове мреже. Kако се носе са тим изазовима могли смо да чујемо од представника највећих домаћих стреаминг платформи – Телекома Србија, SBB-а и Орион телекома.

RSNOG се ове године бавио и темом тога како највећи домаћи оператори брину о животној средини, својим запосленима и широј заједници. Инжењери су добили прилику да детаљније чују о веома широком спектру тема којима се баве њихове колеге специјализоване за ESG теме (Environmental, Social, Governance) у Телекому Србија, Yeetela и А1 – од тога како оператори управљају емисијама CO2, ефикасније користе електричну енергију, рециклирају своју опрему и уређаје корисника, сарађују на ESG темама са добављачима, својим запосленима и широм заједницом. Након ове дискусије, представљене су детаљније две зелене иницијативе домаћих оператора – постављање соларних панела у мрежи базних станица оператора А1 и искуствима трогодишње примене “immersion cooling” механизма у ЗеленДата центру у Вршцу.

Скуп су на високом нивоу крају привели Vadim Volovik из Yandex-a, причајући о аутоматизацији мреже ове глобалне cloud компаније, као и гост из Италије, Livio Morina, са темом PeeringDB – слободно доступне базе података о глобалним тачкама повезивања светских интернет оператора и пружалаца садржаја.

Главни утисак са конференције био је да ће у блиској будућности стручњаци из области интернет умрежавања имати доста посла како би одговорили изазовима које пред мреже оператора доносе трендови попут преноса догађаја уживо, пораста броја повезаних уређаја (Internet of Things), све већег обима података који се преносе путем 5G и оптичких мрежа, те технологија попут вештачке интелигенције, виртуелне и проширене реалности. Зато са нестрпљењем ишчекујемо следећу, јубиларну 10. RSNOG конференцију наредне године.