16. novembar 2022.

Održana je osma RSNOG konferencija

U utorak, 15. novembra 2022. u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, Grupa mrežnih operatora Srbije okupila se na svojoj osmoj godišnjoj konferenciji. Skupu je prisustvovalo preko 120 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a bilo je moguće pratiti je i putem video strima.

Konferencija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), kompanije Unicom Telecom i Serbian Open Exchange (SOX), kao i sponzora RIPE NCC, Internet Society i Team Cymru.

Konferenciju je otvorio Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS, koji je naglasio institucionalnu podršku koju fondacija pruža RSNOG zajednici od samog početka i pohvalio sve veći kvalitet i broj učesnika konferencije. Nakon njega, Danko Jevtović, potredsednik Upravnog odbora ICANN, upoznao je prisutne sa aktivnostima ove globalne organizacije koje su značajne za domaće internet operatore.

Usledio je blok sa prezentacijama u kome je prvo predavanje održao Boško Radivojević. On je pričao na temu FinOps-a, odnosno kako postići harmoniju između sektora finansija i mrežnih inženjera kada su dinamičke cloud usluge u pitanju. Sledeći je prezentovao Džon Braun iz organizacije Team Cymru, globalnog lidera u oblasti informacione bezbednosti. G. Braun je govorio o načinima za borbu protiv distribuiranih denial of service (DDoS) napada i besplatnog alata koji zajednici nudi Team Cymru (UTRS – Unwanted Traffic Removal Service). Na redu je zatim bio Goran Slavić iz kompanije NCR koji je prisutnima govorio o 10 stvari koje treba znati kada su u pitanju softverski-definisane Wide Area Networks i njihovi različiti aspekti – od instalacije, preko održavanja, do izazova koji se javljaju u primeni i tome kako ih prevazići. Napokon, Nataša Mojsilović iz organizacije RIPE NCC upoznala je domaće internet operatore sa aktivnostima ove organizacije koja koordinira internet adresiranje i usmeravanje sadržaja u evropskim internet mrežama. Nataša je istakla da srpska Internet zajednica aktivno učestvuje u treninzima, kursevima i događajima koje organizuje RIPE. Zahvaljujući tome, RIPE je odabrao Srbiju kao mesto održavanja velike godišnje konferencije RIPE 85, koja je krajem oktobra ove godine u Beogradu okupila preko 500 internet profesionalaca iz 70 zemalja iz regiona Evrope, Bliskog Istoka i dela Centralne Azije.

Drugi blok konferencije bio je posvećen stanju cyber bezbednosti u Srbiji. Diskusiju je moderirala Dunja Majstorović iz firme Siemens Energy, a učesnici su bili Sergej Stolić iz A1 Srbija, Aleksandar Kostadinović iz RNIDS-a, Daniela Andrović iz Nacionalnog CERT-a – RATEL, Viktor Varga iz Unicom Telecom-a, Sergej Petković iz Nova Defense kao i Darko Šehović iz FIN-CSIRT – Udruženje banaka Srbije. Svaki učesnik je iz svoje perspektive komentarisao trenutno stanje, izazove i moguće pravce razvoja kada je u pitanju poboljšanje informacione bezbednosti privatnih kompanija, države, ali i krajnjih korisnika.

Treći blok bio je posvećen temi o razvoja portfolija digitalnih usluga, što je aktuelna stvar za sve operatore. Diskusiju je moderirao Slobodan Marković iz UNDP, a u njoj su učestvovali Natali Delić iz Telekoma Srbije, Marija Stojanović iz Yettel-a, Goran Stojadinović iz A1 Srbija i Kosta Andrić iz ICT Hub-a. Tokom diskusije bilo je reči o tome kako operatori prave svoje ponude digitalnih usluga, kakve su reakcije korisnika i šta su njihova očekivanja, kakva interna prilagođavanja pružanje takvih usluga iziskuje i kakvi trendovi se očekuju u ovoj oblasti u budućnosti.

Napokon, upriličen je tradicionalni RSNOG kviz o poznavanju Internet umrežavanja, informacione bezbednosti i cyber kulture, koji je ove godine sponzorisao Serbian Open Exchange (SOX). Prva nagrada je bila trodnevni boravak na Zlatiboru za dve osobe, dok su druga i treća nagrada bili vaučeri za kupovinu elektronske opreme i senzora za razvoj prototipova.