1. децембар 2016.

Одржана Друга RSNOG конференција

Друга RSNOG конференција одржана је у Хотелу „Краун плаза”, у Београду, 22. новембра, уз подршку РНИДС-а, RIPE NCC, Interxion, SOX и Mainstream.

Конференција је окупила око 120 мрежних стручњака из највећих домаћих телекомуникационих компанија, кабловских оператора, интернет и хостинг провајдера (Vip mobile, Теленор Србија, Телеком Србија, SBB, Пошта Србије, Орион телеком, Serbian Open Exchange, Mainstream, Радијус вектор, AVcom, Беотел, EUnet, Sattrakt), домаћих ИТ компанија (Пупин телеком, RT-RK, Asseco SEE, Algotech), академских институција (Електротехнички факултет Београд, Факултет организационих наука Београд, Електронски факултет Ниш, Факултет безбедности) и државних институција (Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство одбране и Војска Србије, РАТЕЛ, ЦРОСО, РФПИО, УЗЗПРО). Конференцију је додатно пратило неколико стотина заинтересованих посредством интернет преноса.

RSNOG конференцију је отворио др Владица Тинтор, директор Републичке агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, након чега је одржано шест презентација на теме као што су пројектовање модерних дата центара, безбедност мрежне инфраструктуре, критичних сервиса и корисничких садржаја на Интернету, а представљен је и пројекат успостављања тачке размене интернет саобраћаја у Нишу, као и активности Удружења администратора јужне Србије. Ове године на RSNOG конференцији по први пут је одржан наградни квиз из области познавања интернет мрежа, а награде за прво и друго место су биле Arduino и Raspberry Pi комплети.

Као и прошле године, RSNOG конференција генерисала је појачано интересовање за е-листу RSNOG заједнице, која је појачана за шездесетак нових чланова, па сада окупља преко 220 мрежних администратора и других чланова техничке интернет заједнице у Србији.

Све презентације, снимци предавања и фотографије са Друге RSNOG конференције доступни су на сајту RSNOG заједнице.

* * *

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

RSNOG (RS Network Operators’ Group) – Група мрежних оператора Србије је неформална заједница домаћих мрежних стручњака, окупљена око заједничког интереса побољшања квалитета, перформанси, стабилности и сигурности интернет мрежа и услуга у Србији. RSNOG активно подстиче размену идеја, знања и најбољих пракси између мрежних стручњака у Србији, као и сарадњу са сличним групама у региону, Европи и свету.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) је стручна, нестраначка, невладина и недобитна организација, основана од стране локалне интернет заједнице у Србији, са циљем да управља националним интернет доменима Србије. РНИДС пружа административну, организациону и финансијску подршку активностима RSNOG заједнице.

Réseaux IP Européens – Network Coordination Centre (RIPE NCC) je Координациони центар форума eвропских IP мрежа, један од пет светских регионалних интернет регистара (RIR), надлежан за територију Европе, Блиског Истока и Централне Азије. Чланови организације су локални интернет регистри којима RIPE NCC додељује IP адресе и AS бројеве, без којих Интернет не би могао да функционише.

Interxion је водећи европски пружалац carrier и cloud-neutral услуга колокације у дата центрима, са преко 1.500 корисника у 42 дата центра у 11 држава. Interxion пружа услуге за преко 600 пружалаца интернет приступа и 21 тачку размене интернет саобраћаја широм Европе.

SOX (Serbian Open eXchange) је платформа за размену Интернет саобраћаја, отворених правила и транспарентних процедура, која омогућава окосницу (backbone) за националне и регионалне Интернет компаније, фиксне и мобилне телекомуникационе оператере, пружаоце садржаја, gaming компаније.

Mainstream од 2005. пружа услуге напредног Web хостинга, уз 24h подршку и гарантовану доступност сајтова својих клијената од 99,9% годишње. Mainstream хостује чак 8 од 10 најпосећенијих сајтова у Србији по Gemius Audience рејтингу.